O nama

O nama

Narodna knjižnica grada Donjeg Miholjca kao samostalna ustanova djeluje od 2006. godine i na usluzi je stanovnicima Donjeg Miholjca i gravitirajućih okolnih mjesta. Knjižnica nabavlja, stručno obrađuje, čuva i daje na korištenje knjižničnu građu te omogućuje korisnicima pristup informacijama. Sustavnom izgradnjom fonda nastoji se zadovoljiti potrebe korisnika različitih dobnih skupina i interesa.

Rad s korisnicima odvija se kroz odjele:

  • posudbeni odjel za odrasle
  • dječji odjel
  • odjel za mlade
  • čitaonica

Posudbeni odjel za odrasle, dječji odjel i odjel za mlade otvorenog su pristupa. U čitaonici se nalazi dnevni tisak te referentna zbirka koja nije za posudbu, no koju korisnici mogu koristiti u prostoru čitaonice.

Knjižnica je započela s izdvajanjem i formiranjem zavičajne zbirke i u tu svrhu istražuje, skuplja, obrađuje i pohranjuje raznovrsnu građu o povijesnom, ekonomskom i kulturnom razvoju zavičaja, kao i knjiga autora iz ovog kraja.

Povijest

Prvi spomen postojanja knjižnice na području Donjeg Miholjca je iz 1893. godine, kada Ladislav Mailath osniva „Narodnu čitaonicu“ u prostorima dvorca. 

Knjižnica u Donjem Miholjcu poslije Drugoga svjetskog rata djeluje kontinuirano od 1964. godine osnutkom Narodnog sveučilišta. Knjižnica se 1986. godine seli u prostor stare zgrade Slavonske banke, Trg slobode 18. U sastavu Sveučilišta bila je do 1995. kada se osniva Centar za kulturu, u čiji sastav ulazi knjižnica. 

2001. godine knjižnica se seli u veći prostor nekadašnjeg Doma kulture, gdje se i danas nalazi. Od 2008. godine djeluje kao samostalna ustanova pod nazivom Narodna knjižnica grada Donjeg Miholjca.