Search

11.04. – Miro Gavran

U dirljivom romanu Portret duše Miro Gavran govori nam o životima sedam žena. U njihovim pričama, iznesenim u različitim književnim i neknjiževnim vrstama (pripovijest, memoari, filmski scenarij, ratna reportaža itd.), važno mjesto zauzima slikar Benjamin, portretist čiji zanatski i prije svega intimni razvoj pratimo od njegova rođenja.
Promišljenom i neobičnom strukturom u Portretu duše autor gradi čvrstu i zanimljivu fabulu, u kojoj svjedočimo dojmljivim prekretnicama u životima njegovih ranjivih junaka dok s lakoćom prolazimo kroz šest desetljeća života u Hrvatskoj, od 1960. do 2020. godine.
Portret duše jedanaesti je roman jednog od najpoznatijih hrvatskih književnika, Mire Gavrana.
 
Miro Gavran hrvatski je dramatičar, romanopisac, pripovjedač, pisac za mlade te najizvođeniji hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na više od 40 jezika, a njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu. Po njegovim dramama i komedijama nastalo je više od 400 kazališnih premijera širom svijeta, a vidjelo ih je više od četiri milijuna ljudi. Jedini je živući dramatičar u Europi koji ima kazališni festival njemu posvećen, izvan zemlje rođenja, na kojem se igraju isključivo predstave nastale po njegovim tekstovima pod nazivom Gavranfest. Od 1993. godine živi i radi kao profesionalni pisac. Njegovi kazališni i prozni tekstovi uvršteni su u brojne antologije i hrestomatije u zemlji i inozemstvu, a njegovo djelo se proučava na brojnim sveučilištima diljem svijeta.
Skip to content