Search

Nova knjižnica


Zahvaljujem se Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Gradu Donjem Miholjcu na prepoznavanju potrebe i važnosti ulaganja u našu knjižnicu.
U srpnju 2021. godine knjižnica je, zbog obnove zgrade, preseljena na privremenu lokaciju na kojoj je korisnicima bio dostupan mali dio knjižničnog fonda zbog nedostatka prostora.
Tijekom 2022. godine odvijali su se radovi uređenja i adaptacije interijera knjižnice. Promijenjeni su podovi, spušten je strop, izgrađeni novi sanitarni čvorovi, rampa za invalide te izmijenjena rasvjeta. Adaptacijom zgrade, knjižnica je dobila dodatni prostor – galeriju. Ispod galerije nalazi se ured ravnateljice koji je ujedno i odjel nabave te zatvoreno spremište kojemu korisnici nemaju pristup, ali građu mogu dobiti na zahtjev.
Uz Grad Donji Miholjac, ovaj projekt sufinancirali su Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova europske unije.

Postavljena je fotonaponska elektrana, dizalice topline te unutarnje jedinice za grijanje/klimatizaciju. Projekt je sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, po javnom pozivu za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javne namjene, s 40 posto, a Grad Donji Miholjac sa 60 posto.
Na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije – Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Republike Srbije – Grad Donji Miholjac aplicirao je za opremanje knjižnice. Partner na natječaju iz Republike Srbije bila je udruga Marija iz Subotice, a zajednički projekt se zvao “Čitaj u ugodnom ambijentu i slušaj radio bez smetnje”, dok je knjižnica prijavila opremanje knjižnice na javni poziv Ministarstva kulture i medija. Zahvaljujući odobrenim sredstvima od oba ministarstva, nabavljen je veliki dio potrebnog namještaja za rad i funkcioniranje.

Krajem 2022. godine krenuli smo sa selidbom, odnosno povratkom u uređenu zgradu knjižnice. Iako smo već ranije radili plan i program da si olakšamo selidbu, tek kad smo krenuli shvatili smo da zapravo nismo bili svjesni koliki je to posao, no zahvaljujući divnim ljudima i divnim volonterima knjižnica je preseljena i knjige su posložene na police.
7. prosinca 2022. godine knjižnica napokon otvara svoja vrata za korisnike u novouređenom prostoru.
U nekadašnjem prostoru čitaonice danas se nalazi u potpunosti izdvojen dječji odjel opremljen namještajem koji je prilagođen djeci.
Galerija je multifunkcionalan prostor – prostor na kojem održavamo različite susrete, promocije i predavanja, ali isto tako i radionice i tečajeve informatičke i informacijske pismenosti te su korisnicima dostupna i računala za korištenje. Upravo iz tog razloga kad smo krenuli s opremanjem, odlučili smo se za sklopive stolove i sklopive stolice koje po potrebi možemo ili postaviti ili skloniti.

Zahvaljujemo se Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Gradu Donjem Miholjcu na prepoznavanju potrebe i važnosti ulaganja u našu knjižnicu.
Veliko hvala i našim divnim volonterima koji su nesebično uložili svoje vrijeme, trud i rad te nam pomogli u stvaranju knjižnice kakvu građani Donjeg Miholjca i okolnih gravitirajućih mjesta i zaslužuju.

Skip to content