Search

Greta Godine ljubavi, godine sjećanja – Susanne Abel

Preporuka ovog tjedna je knjiga Greta – godine ljubavi, godine sjećanja njemačke spisateljice Susanne Abel. Roma je mješavina povijesne fikcije i autobiografskih elemenata.

Glavne teme romana su obiteljska prošlost o kojoj sljedeće generacije premalo znaju, sudbina izbjeglica bez obzira na stoljeće jer je ljudi u bijegu uvijek bilo i uvijek će ih biti, borba žena u poslijeratnom razdoblju za opstanak, i na kraju pobjeda ljubavi i pronalazak osobne sreće i smisla života.

Poznati njemački voditelj vijesti za svoju majku baš nema previše vremena, a ni živaca. Karijera mu je na prvom mjestu. No kada se njegova majka počinje gubiti, počinje zaboravljati tko je i kako se je našla na određenom mjestu, on postaje sve više zabrinut za svoju majku. Međutim, Greta će se ipak prvi put otvoriti i ispričati mu djeliće svoje prošlosti o kojima nikada prije nije čuo. No kad pronađe staru kutiju s majčinim uspomenama, Greta iznenada zašuti. Prvi put u životu Tom odluči istražiti majčinu prošlost jer je napokon želi upoznati i shvatiti njezinu tugu. Malo-pomalo rekonstruira lik žene posve drugačije od slike koju je stvorio o svojoj majci. Ta nova žena snažna je, strastvena i tvrdoglava. A otkrivajući istinu o majci, otkrit će istinu i o sebi.

Skip to content