Noćni portret – Laura Morelli

Novi roman američke autorice i povjesničarke umjetnosti Laure Morelli – Noćni portert naš je izbor u ovotjednoj rubrici Knjiga tjedna

“Između 1939. I 1943. Godine nacisti su u svom krvavom pohodu ukrali i umjetnine neprocjenjive vrijednosti. Noćni portret je priča o njihovoj najozloglašenijoj krađi – slavne Da Vincijeve Dame s hermelinom. 

Milano, 1492. godine: prelijepa Cecilia Gallerani bori se za svoje mjesto na milanskom dvoru – i za srce vojvode  Ludovica Sforze. Besmrtnom će je učiniti njezin suvremenik, firentinski slikar Leonardo da Vinci u svojem najambicioznijem djelu do tada. München, 1939. godine: samozatajna konzervatorica Edith Becker prisiljena je za naciste pronalaziti neprocjenjiva  umjetnička djela u vlasništvu Židova. Suočena s užasima koje u susjednoj Poljskoj čine njezini sunarodnjaci, Edith će riskirati svoj život i pokrenuti vlastiti, mali pokret otpora. Njemačka, 1945. godine: Mladi američki vojnik Dominic Bonelli po iskrcavanju u Normandiji postaje dio elitnog Odreda za baštinu, osnovanog sa samo jednim  ciljem – spasiti vrijedne umjetnine iz nacističkih ruku. Iako ova tri protagonista dijeli gotovo pet stotina godina, povezani su plimom povijesti, jer ista slika leži u srcu njihovih potraga za vlastitim sudbinama”

Skip to content