Search

Otvorenje prve kućice za knjige

Danas je bilo službeno otvorenje prve male slobodne knjižnice u Donjem Miholjcu, projekt koji smo osmislili uz podršku gradonačelnika te veliku pomoć Srednje škole Donji Miholjac.

Projekt izrade i postavljanja kućica za knjiga odnosno malih slobodnih knjižnica pokrenuli smo jer smatramo tj želimo da knjige budu dostupne svima bez obzira na udaljenost od knjižnice. Slobodne knjižnice su ustvari besplatna razmjena knjiga i funkcioniraju na način „uzmi knjigu, vrati knjigu“. Iz kućice možete slobodno uzeti knjigu koja vas zanima, pročitate, vratite u kućicu, a možete ostaviti i neke svoje knjige koje vam više ne trebaju, ne znate gdje biste s njima ili želite da i netko drugi pročita odličnu knjigu koju ste vi upravo pročitali. Kućicu smo napunili knjigama, i za male i za velike, redovito ćemo obilaziti i nadopunjavati, ali se nadamo da ćete nam i vi pomoći u tome.

Prva kućica postavljena je na prostoru Športsko ribolovne udruge Udica na Staroj Dravi, oslikana jedinstvenim motivima, napunjena knjigama i slikovnicama te će biti ucrtana i na interaktivnu kartu Male slobodne knjižnice Hrvatske. Ova interaktivna karta jedinstvena je inicijativa koja okuplja podatke o slobodnim knjižnicama, kako bi građanstvo i turisti imali uvid u male slobodne knjižnice unutar Hrvatske  te tako i besplatan pristup knjigama u mjestima koje imaju male slobodne knjižnice.

Ovo je zapravo prva od sedam kućica koje planiramo postaviti.

Moramo se zahvaliti gradonačelniku što je podržao projekt, učenicima i djelatnicima Srednje škole, a posebno ravnatelju i pedagoginji što su izradili jedinstvene i unikatne kućice te Športsko ribolovnoj udruzi Udica na podršci i pomoći pri postavljanju kućice.

Puno ljudi je uložilo svoje vrijeme, rad i trud u realizaciju ove ideje te vas molimo da pripazite na kućicu, javite nam ukoliko je oštećena ili prazna, a ono što je najvažnije uživajte u slobodnoj knjižnici, knjigama i čitanju.

Skip to content