Povijest

O nama

Narodna knjižnica grada Donjeg Miholjca kao samostalna ustanova djeluje od 2006. godine i na usluzi je stanovnicima Donjeg Miholjca i gravitirajućih okolnih mjesta. Knjižnica nabavlja, stručno obrađuje, čuva i daje na korištenje knjižničnu građu te omogućuje korisnicima pristup informacijama. Sustavnom izgradnjom fonda nastoji se zadovoljiti potrebe korisnika različitih dobnih skupina i interesa.

Rad s korisnicima odvija se kroz odjele:

  • posudbeni odjel za odrasle
  • dječji odjel
  • odjel za mlade
  • čitaonica

Posudbeni odjel za odrasle, dječji odjel i odjel za mlade otvorenog su pristupa. U čitaonici se nalazi dnevni tisak te referentna zbirka koja nije za posudbu, no koju korisnici mogu koristiti u prostoru čitaonice.

Knjižnica je započela s izdvajanjem i formiranjem zavičajne zbirke i u tu svrhu istražuje, skuplja, obrađuje i pohranjuje raznovrsnu građu o povijesnom, ekonomskom i kulturnom razvoju zavičaja, kao i knjiga autora iz ovog kraja.

Povijest

Prvi spomen postojanja knjižnice na području Donjeg Miholjca je iz 1893. godine, kada Ladislav Mailath osniva „Narodnu čitaonicu“ u prostorima dvorca. 

Knjižnica u Donjem Miholjcu poslije Drugoga svjetskog rata djeluje kontinuirano od 1964. godine osnutkom Narodnog sveučilišta. Knjižnica se 1986. godine seli u prostor stare zgrade Slavonske banke, Trg slobode 18. U sastavu Sveučilišta bila je do 1995. kada se osniva Centar za kulturu, u čiji sastav ulazi knjižnica. 

2001. godine knjižnica se seli u veći prostor nekadašnjeg Doma kulture, gdje se i danas nalazi. Od 2008. godine djeluje kao samostalna ustanova pod nazivom Narodna knjižnica grada Donjeg Miholjca. 

 

NOVA LOKACIJA

Poštovani korisnici,
Knjižnica se do daljnjeg nalazi na privremenoj lokaciji Trg Ante Starčevića 1.
Bivša igraonica Kockica (Petar Pan)

Skip to content