Search

Promocija knjige Ivana Francuza

U velikoj dvorani dvorca Mailath, 17. travnja 2023. održana je promocija knjige „Šokački amarkod: paradoks groteske između dva rata“ našeg zavičajnika Ivana Francuza.

Ivan Francuz slikar je naive i stvara prekrasne slike sa šokačkim slavonskim motivima. Rođen u Donjem Miholjcu, a odrastao u Marijancima gdje i danas živi i stvara. U nekoliko desetljeća stvaralaštva naslikao je nekoliko tisuća slika, brojne crteže, ilustracije, grafike, održao veliki broj izložbi te napisao stotine pjesama, od kojih ćete neke imati priliku čuti i danas. Piše i kratke priče, a nakon Domovinskog rata objavio je i svoj prvi roman „Vražja brazda pod nebom Šokačkim“.

Nova knjiga svestranog autora Ivana Francuza bavi se životom u Šokadiji između dva svjetska rata. “Šokački amarkord: paradoks groteske između dva rata” ima povijesnu vrijednost jer prati razvoj šokačkih sela okruženih plodnom zemljom što je za posljedicu imalo doseljavanje različitih naroda i miješanje stanovništva. Ono što je poveznica autorskog rada kroz sva ova desetljeća upravo je život u Šokadiji u trokutu Valpovo – Donji Miholjac – Našice.

Knjigu je, uz samog autora, predstavio i urednik knjige Andrija Brkić, a Željka Kovačević pročitala je nekoliko pjesma Ivana Francuza. Osim promocije knjige, posjetioci su imali priliku pogledati i izložbu slika.

Skip to content