Search

Promocija knjige „Moja sjećanja na Slavonsko podravsku željeznicu”

Pozivamo vas na promociju knjige „Moja sjećanja na Slavonsko podravsku željeznicu” autora Dubravka Maričića, a koja će se održati u četvrtak 21. rujna s početkom u 19h na galeriji Gradske knjižnice.
Dubravko Maričić rođen je u Belišću gdje i danas živi. Završio je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, a svoj radni vijek započinje kao profesor u Srednjoj školi Valpovo. 1985. godine prelazi u Ured za obranu Valpovo, nakon toga u Ured za obranu Osijek, pa u Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova na mjesto načelnika Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, gdje radi do umirovljenja 1995. godine. Bavi se fotografijom kao hobijem te svojim radovima sudjeluje na brojnim natjecanjima. Do sada je imao 20 samostalnih izložbi fotografija u zemlji i svijetu. Prikupio je fotografije vezane uz Gutmannovu prugu i od njih izradio izložbu fotografija koje su bile postavljene u mjestima željezničkih postaja u Belišću, Valpovu, Čačincima, Orahovici i Donjem Miholjcu.
Jedan je od utemeljitelja udruge za kulturu i umjetnost ZUM u Belišću. Autor je niza slagalica s motivima Belišća, Valpova i drugih originalnih motiva iz naše okoline.
Knjiga „Moja sjećanja na Slavonsko podravsku željeznicu” nastala je kao pokušaj da se od zaborava otrgne Slavonsko podravska željeznica, legendarni „Guco” te da se svjedočanstva ostave u naslijeđe generacijama koje dolaze. Gucu su stvorili ljudi slijedeći tehnološki napredak onoga vremena te nošeni idejom poduzetnika iz obitelji Gutmann. Svojim širenjem, željeznica je donosila napredak u dijelove Slavonije kojima je prolazila, a svojom organizacijom unosila promjene u društvenim odnosima.

Skip to content